METEORA

Saavuimme Kalambakaan Meteoran alueelle iltapäivällä, jolloin aurinko oli jo melkein laskenut kummallisten,      valtavan korkeiden kivipilareiden taakse. Nämä suunnattomat "kivipilarit" ovat aitoja luonnon miljoonien vuosien aikana muovaamia kallioita, jotka ovat paikoitellen jopa 628 metrisiä.  Tässä oli tarpeeksi haastetta myös James Bondille, tuolle 30 vuotta sitten suositulle agentti 007:lle. Nämä "lavasteet" olivat valmiina suureen seikkailuun, joka kuvattiin täällä. Elokuva on suomennettuna: Erittäin salainen (For Your Eyes Only, 1981)

Erakkomunkit löysivät jo 900-luvulla nämä luoksepääsemättömältä vaikuttavat kalliot. Noihin aikoihin kristinuskon historiassa vaikutti virtaus, joka ihannoi asketismia. Haluttiin jättää maailma houkutuksineen, oli helpompaa elää erämaassa yksin. Korkeissa kallioissa oli paljon luonnon muodostamia luolia, jotka antoivat suojaa. Korkea sijainti piti tunkeilijat kaukana.

Luostareita alettiin rakentaa vasta 1300-luvulla. Bysantin valtakunta kukistui lopullisesti Konstantinopolin valloitukseen 1453. Turkkilaiset olivat jo aikaisemmin hätyytelleet Meteoaraan vähitellen nousseita luostareita.  Muurit ja valtavat kalliot, joiden päälle luostarit rakennettiin antoivat turvaa vihollisia vastaan.

 Muurit eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi korkeita viime maailmansodankaan aikana . Silloin italialaiset ja saksalaiset ryöstivät mittaamattoman arvokkaita taideaarteita, pommittivat ja tuhosivat useita Meteoran luostareita. Luostareiden taide edustaa jälkibysanttilaista taidesuuntausta ja on edelleenkin tutkijoille tärkeä kohde. Vuodesta 1972 luostareissa on tehty monen alan konservointitöitä. Vuonna 1988 Meteoran alue pääsi Unescon maailmanperintöluetteloon.

Kaikki tavarat ja ihmiset hinattiin 1920-luvulle asti köysikoreissa  ylös. Nykyään Meteoran luostareihin, joita on kaikkiaan ollut 24 (nykyään 6), pääsee ainakin osaan, helpommin: Kallioiden reunoille on hakattu kapeita, mutkikkaita teitä ja kallioita toisiinsa yhdistäviä siltoja. En suosittele korkeanpaikankammoisille ! MUTTA, jos et uskalla, et näe luostareita ja siksihän olimme lähteneet matkaan.

Meteoraan tulee tutustumaan vuosittain yli miljoona turistia. Toisille suurin kiinnostuksen kohde ovat itse luostarit, toisille ainutlaatuinen luonto , toisille omien voimien koetteleminen esim. kalliokiipeilijät tai maastopyöräilijät, joita mekin tapasimme.
          

Katsele kuva-albumi